The Wackness (2008)
Nadat ik op dinsdag behoorlijk geraakt en verrast werd door 50/50 was ik erg benieuwd naar regisseur Jonathan Levine’s debuutfilm The Wackness. Okay, hij schoot All The Boys Love Mandy Lane een paar jaar eerder, maar de films verschenen ongeveer gelijktijdig in de Amerikaanse bioscopen, waarbij de Mandy Lane-film een ietwat opvallende maar meer een ‘voet in de Hollywood-deur’-film was, terwijl The Wackness veel persoonlijker aanvoelt. Over een 18-jarige jongen die net is geslaagd voor z’n middelbare school en een zomer van wiet-dealen, seks-ontdekkingen en gebroken harten beleeft. Oftewel: ‘coming of age’ in het New York van 1994…
De titel verwijst naar het tegenovergestelde van “the dopeness”, een slang-term uit hip hop uit die jaren. ’94 Was het jaar van het debuut van Notorious B.I.G., het jaar dat Kurt Cobain in de loop van z’n eigen jachtgeweer keek, en voor Luke Shapiro het jaar dat hij flinke stappen zou zetten op weg naar ‘volwassenheid’. Daarin wordt hij ‘gesteund’ door z’n psychiater, Dr. Squires, en diens populaire maar wat verveelde stiefdochter Stephanie. Zij wordt gespeeld door de verrassend sexy Olivia Thirlby, die je mogelijk kent als dat meisje in die rolstoel in New York, I Love You. Ook daarin wist ze een jochie seksueel te prikkelen, en dat doet ze hier ook stevig met haar wietdealer.
De opvallendste acteur in het ensemble is echter sir Ben Kingsley, die Dr. Squires speelt. Luke betaalt z’n sessies in zakjes wiet, en het is dan ook niet zo verrassend dat de psychiater zelf met de grootste problemen kampt. Hij is behoorlijk verslaafd aan de marihuana, heeft als enige échte advies aan Luke dat hij maar eens seks moet gaan hebben, heeft een stiefdochter die weinig respect voor ‘m heeft, en z’n huwelijk met haar moeder (een klein rolletje van Famke Janssen) loopt ook aardig op de klippen. Best verrassend om ‘Gandhi’ op een gegeven moment achterover van een barkruk te zien vallen…
Maar, Luke is dus iemand die meer blijft hangen in ’the wackness’ dan geniet van ’the dopeness’ van het leven. Stephanie is een populaire meid die juist geniet van haar bevoordeelde leventje, terwijl Luke’s leven wat meer uit problemen bestaat. Z’n pa staat op de rand van het faillissement, dus Luke besluit om wiet te gaan dealen vanuit een ijscokarretje. Ondertussen luistert hij naar cassettebandjes met muziek die mij ook terugbracht naar mijn tienerjaren (als ik even terugreken was ik in ’94 bijna net zo oud als Luke), want je hoort niet alleen Notorious B.I.G. voorbijkomen, maar ook A Tribe Called Quest, Wu Tang Clan, Faith Evans, R. Kelly en zelfs Method Man (die ook een klein rolletje heeft in de film).
Ja, The Wackness voelt 100% aan als zo’n debuutfilm waar de schrijver/regisseur veel van z’n eigen ervaringen in heeft gestopt. Daarbij is hij als regisseur net wat ‘off center’, iets dat je ook wel terugziet in (het betere) 50/50. De film is overigens zeker niet perfect, maar wel zó interessant dat ik niet begrijp waarom deze film nooit in Nederland is uitgebracht.
Wat er wat minder aan is, is dat het geen ontzettend origineel verhaal is. Ook vond ik het vrij lastig mee te gaan met het karakter Luke, omdat hij niet echt iemand is waar je je graag mee identificeert. Dat hoeft ook lang niet altijd, maar in zo’n film wel. Naarmate de film vordert veranderde dat trouwens wel, en dat komt ook grotendeels door Josh Pecks performance. Hij speelde eerder die mollige ‘bully’ waar het niet zo geweldig mee afloopt in Mean Creek, en als je hem op IMDb opzoekt zie je dat hij als tiener inderdaad wat gewichtsproblemen had. Achteraf gezien lijkt hij echter perfect gecast, want hij nam me wel mee in z’n ’tocht’. Daarnaast speelt Ben Kingsley één van z’n betere rollen van de laatste jaren, en deze twee prestaties zorgen ervoor dat de film zeker boven het gemiddelde uitstijgt.
The Wackness is een redelijk interessante film die dus noemenswaardig is vanwege de acteerprestaties, de jeugdsentimentele muziek én de heerlijke herinnering aan die tijd waarin je seks ontdekte. En de film won in 2008 de publieksprijs op het Sundance filmfestival…