Army of Thieves (2021)

Army of ThievesOp zondagavond heb ik vaker zin in simpele films, en met deze prequel van het best vermakelijke Army of the Dead kreeg ik ongeveer wat ik wilde. Die 6,4 op IMDb verraste me zojuist totaal niet, want ondanks dat Army of Thieves een best rustige vertelling hanteert met een romantische twist waar het ook best fijn bij inleven is (mogelijk doordat de hoofdrolspeler ook de regie op zich nam?), creëert de film vooral een hoop emotionele ‘betrokkenheid’ voor een karakter dat in die Zack-Snyder-Las-Vegas-zombiefilm toch ook weer vrij climaxloos aan z’n einde komt.
Met andere woorden: kijk ‘m zonder verwachtingen, een beetje als een lange maar soepel lopende aflevering van een guilty pleasure tv-serie..?

Het verhaal
Sebastian Schlencht-Wöhnert (Matthias – Kursk – Schweighöfer) werkt als anonieme bankbediende ergens in Potsdam, maar toont als YouTuber z’n enorme fascinatie voor de legendarische slotenmaker Hans Wagner. Een overenthousiaste video over Wagners vier legendarische kluizen levert echter zo goed als geen views op, maar die ene viewer nodigt hem wel uit voor een ontmoeting. Aangekomen op een afgelegen industrieterrein blijkt hij ineens in een soort underground kluiskraakwedstrijd terechtgekomen, waarbij ik kort even dacht: “Zouden ze de verliezers ook 13 Tzameti/Squid Game-erig afknallen zo direct?“.

Niets van dat, maar Sebastians deelname trekt wel de aandacht van de bijna onbeschoft knappe Gwendoline (Nathalie – Game of Thrones, Die Hart, Fast & Furious 7 – Emmanuel), waarop Sebastian ogenschijnlijk plotsklaps óók verliefd wordt. Als ze hem vertelt over haar plan om alle vier Wagner-kluizen te gaan kraken met een klein team, blijken ze ook nog eens dezelfde passie te hebben, en dan hebben degenen die Army of the Dead hebben gezien ook al door, waarom deze Sebastian bijna een orgasme kreeg, als ze in die zombiefilm die kluis eenmaal bereiken in dat Amerikaanse casino.
Wat volgt is een vrij strak gemaakte heist-film, waarin dus uiteindelijk drie van de vier kluizen gekraakt moeten gaan worden. Waarbij Sebastian (met die achternaam) logischerwijs een betere ‘artiestennaam’ krijgt, de spanning met crewlid Brad Cage (Stuart Martin) – die een relatie heeft met Gwendoline – nogal oploopt, en de Franse Interpol-agent Delacroix (Jonathan Cohen) hen op de hielen zit. En dan is er op TV ook steeds meer te zien en horen over één of andere zombie-uitbraak in Las Vegas…

Army of Thieves-recensie: niet echt een 'army' en geen zombie te bekennen, in deze prequel op zombie-extravaganza Army of the Dead; maar wel Nathalie Emmanuel!

Makkelijke formule, fijn en simpel uitgevoerd
Misschien is het feit dat de cijfercombinaties van alle kluizen enkel op gevoel en gehoor ‘gekraakt’ kunnen worden wel het beste teken van de simpelheid van deze film. Daarnaast is het dan wel een prequel op een zombiefilm, maar verwacht géén zombie-blood&gore, want dan zul je nogal teleurgesteld raken. Ik hoorde mezelf meerdere keren denken dat het wel erg rustig verteld werd allemaal, en dat de film het dus veel meer moet hebben van het meeleven met Sebastians en Gwendoline’s ontluikende liefde/romance. En op dat vlak gaat het ook allemaal heerlijk makkelijk, zonder enige pretentie. Ergens een beetje raar, om een prequel van een over-the-top bombastisch zombie-extravaganza te maken, zonder echt enige vorm van ‘bombasme’. Verwacht je echter een makkelijke heist-film, dan vermaakt deze Netflix-film jou waarschijnlijk ook wel. Al maakt het voor mijn ‘levensgeluk’ echter ook geen snars uit, of ik deze film nu vandaag al vergeet, of dat dat morgen gaat gebeuren…

Crew & cast
Misschien wel het opmerkelijkste aan deze film – naast mijn wat puberale smile die wederom opkomt als ik aan Emmanuel terugdenk – is dat de acteur van de wat sullige hoofdrol óók de regisseur van de film is. Maar wat blijkt: Schweighöfer regisseert al bijna tien jaar voornamelijk (romantische) komedies, dus dit is zeker geen ‘studio-cadeautje’ vanwege z’n bijdrage aan Army of the Dead, verwacht ik. Nu is het verhaal wel bedacht door Zack – 300, Dawn of the Dead, Watchmen, Man of Steel, Batman v Superman – Snyder en Shay Hatten, terwijl de laatste ook als enige ‘screenplay-schrijver’ gecrediteerd wordt. Deze Hatten lijkt zich op z’n 27e al aardig neergezet te hebben als Hollywood-formule-schrijver, want hij was niet alleen betrokken bij John Wick 3 (en de aangekondigde delen 4 en 5 (??)), maar schreef ook mee aan het scenario van Army of the Dead (en ook van de twee reeds aangekondigde vervolgen). Hij lijkt Snyders vaste schrijfbuddy geworden overigens, want hij is ook al betrokken bij zijn aankomende Rebel Moon (en bij Les – Underworld – Wisemans Ballerina (met Ana – No Time to Die – de Armas)). En ja, dat namedroppen begint wat overdreven te worden, maar zoals ik eerder al een keer eerlijk toegaf: zo ‘verdienen’ recensies van simpele films als deze mijn geïnvesteerde schrijftijd SEO-technisch ook aardig terug ;).
Qua cast kan ik kort zijn, want naast Schweighöfer en Emmanuel bevat de film eigenlijk enkel B-film-acteurs. Okay, Ruby O. Fee was vorig jaar ook te zien in Jonas – Spun – Åkerlunds Polar, maar of die Mads Mikkelsen graphic-novel-verfilming de moeite waard is/was, dat weet ik niet (film lijkt hier nooit/nog niet uitgebracht?). De nogal bebaarde Guz Khan zat samen met Emmanuel in de tv-serie van Four Weddings and a Funeral, terwijl Jonathan Cohen behoorlijk veel moeite doet om in dat ‘post-Louis-de-Funès-drollerige-Franse-agenten’-genre te passen…

Final credits
Army of ThievesJa, als ik bovenstaande zo terug lees, dan zou de film bijna van Luc Bessons ‘filmproductie-lopende-band’ kunnen komen, maar waar ik me bij Bessons formulefilms vaak erger aan teveel dommigheden (denk Taken 2, Colombiana, Taxi 5, …, ….) en me als kijker daarom wel eens ‘beledigd’ voel, daar zijn Snyders producties misschien wel net zo formule-matig en simpel, maar passen die toch wel meer bij mijn smaak of zo..? Maar zoals ik ook al typte: een film als Army of Thieves kun je net zo makkelijk overslaan hoor, en dan zal je leven echt totaal niet minder leuk en/of gelukkig zijn. Maar ben je moe, heb je geen zin om 1% na de denken, en kun je met lage verwachtingen een film opzetten, dan is deze vermakelijker (én bevredigender) dan bijvoorbeeld een aflevering van een tv-serie als Y: The Last Man

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt13024674